lauantai 13. marraskuuta 2010

Älä yritä, Amway!

- Tämä entry on reilun vuoden takainen kirjoitukseni, joka sai aikanaan paljon huomiota ja oli monelle lukijalleen hyödyllinen, joko omien kokemuksien ja ajatuksiensa tukemiseksi tai tietoiskuksi tämän aiheen joskus tullessa oman ystävän kautta esille.Minua lähestyttiin taannoin tuttavani puolesta tämän asian tiimoilta ja ajattelin selventää henkilökohtaista näkemystäni asiasta teille muillekin, koska on hyvin todennäköistä että teitä, muitakin täysi-ikäisiä tullaan tämän tiimoilta joskus lähestymään. Tätä esitystä tullaan esittämään sinulle salamyhkäisesti "liikeideana", joka on kaiken maalaisjärjen mukaan hyvinkin idearikas, motivoiva ja hyvä tapa saada lisätienestiä. Innostuin asiasta, mutta halusin ottaa tietysti vakuuttavasta värväyksestä huolimatta asiasta lisäinformaatiota.

Amway on vapaaseen verkostomarkkinointiin perustuva Yhdysvaltalainen yritys, joka on pohjimmiltaan ihan tavallinen nettikauppa. Se valmistaa pääasiassa tiivisteitä elintarvikkeista ja hygieniatuotteista, joita jokaisessa taloudessa tarvitaan. Tuotteet ovat laadultaan vahvaa keskitasoa, mutta käsittääkseni hieman loppujen lopuksi hieman hintavia. Vertailua on vaikea suorittaa suoralta kädeltä koska tuotteet nimenomaan ovat tiivisteitä. Tuotteet ovat kuulemma myös ympäristöystävällisiä ja voittaneet paljon palkintoja. Tätä on vaikea tosin tarkistaa mistään.

Homman juju on kuitenkin tämä. Amwayn tuotteita ei mainosteta missään, sen takia minä eikä kukaan muukaan teistä ole kuullut tästä kaupasta aikaisemmin, vaikka se on pyörittänyt toimintaansa globaalisti jo 50 vuotta ja suomessakin kymmenen vuotta. Amway ei myöstään tuhlaa rahaa jälleenmyyntiin toimipisteisiin ympäri maailman vaan myy tavaraa suoraan tukkuhinnoilla (+asiakasalennuksin) postimaksua vastaan, suoraan jäsenten talouksiin. Tässä luonnollisesti säästyy rahaa mielettömät määrät, jota sitten jaetaan markkinoijille, eli normaaleille kuluttajille.

Tämän liikeidean esittelyä kutsutaan noissa piireissä "planin esittelyksi", jossa ALH (Amway Liikkeenharjoittaja) värvää itselleen alajalkoja, joita autetaan (painostetaan) hyvässä positiivisessa hengessä olemaan aktiivisia ja toimimaan itsekin samoin. Homman pointtina on että yläjalka saa itse Amwayn nettikaupasta tekemistään ostoksista tiettyä euromäärää vastaavia pisteitä, jotka tulevat joka kuun 15.päivä tilillesi rahana, mutta jokainen yläjalka saa rahaa myös omien värvättyjen alajalkojensakin ostoksista. Täten yläjalka on aluksi kovinkin läheinen ja auttavainen sinua kohtaan ja teette kaikki ensimmäiset markkinointikeikkanne (sinun lähipiirillesi) yhdessä. Yläjalallasi on oma lehmä ojassa jonka lihominen hänellä pyörii mielessä. Te olette työpari. Näin ollen jos kasvatat pyramidiverkostosi tarpeeksi intensiivisesti ja huolellisesti todella kattavaksi, raha alkaisi tehdä työtä puolestasi ja 2-5 vuoden sisään vuosiansiosi voisi luvatusti olla 90.000e luokkaa, mahdollisesti jopa moninkertaisesti enemmän.

Tämä on asia joka sokaisee monet. "Planin" esittelyssä luvataan ja toitotetaan että et oikeastaan sitoudu mihinkään ja rahanteko on täysin tekemästäsi markkinointityöstä kiinni. Sieltä kuitenkin annetaan normeja että sinun pitäisi pitää esittelyjä ystävillesi 15 kertaa kuukaudessa, jotta saisit about yhden uuden alajalan/kk. Lisäksi on suositeltavaa ostaa kerran kuussa vähintään 100e arvosta nettikaupasta, jotta postikulumaksusi olisivat mahdollisimman alhaiset. Käytännössä ahkerana mainostajana ja värvääjänä pääsisit välittömästi tilanteeseen jossa sinun ei tarvitsisi oikeastaan maksaa käyttämistäsi tuotteista mitään. ALH-jäsenyys ja aloituspaketti maksaa (vain) 122e ja yläjalkasi todellakin haluaa että kiirehdit asian kanssa. Hän myös pyytää sinua tekemään listan unelmistasi (100kpl unelmia) ja listan ihmisistä (100kpl) joille tulet tätä asiaa myymään eteenpäin. Kriittiseltä ja puolueettomalta kannalta tarkasteltuna tähän toimintaan osallistuminen on vieroksuttava ajatus melkein kaikille, mutta uskokaa pois. Yläjalat osaavat asiansa ja saavat koko paketin kuulostamaan todella kätevälle ja järkeenkäyvälle.

Tässä nyt kuitenkin kriittiseltä kannalta asioita Amwayn ALH-yrittäjyyttä harkitseville. Mietin tätä systeemiä yön ylitse ja tulin itse tähän johtopäätökseen.

1) Ajankäyttö. ALH:na toimiminen tulee viemään paljon vapaa-aikaasi ja mitä olen ihmisistä nähnyt niin nälkä todellakin kasvaa syödessä. Tälläisen asian markkinointi on paljon koukuttavampaa kuin joku aivoton puhelinmyynti. Sinä tulet todennäköisesti innostumaan asiasta, paneutumaan siihen ja huomaamattasi tekemään aivan liikaa työtä yritykselle, josta et lopulta tiedä yhtään mitään. Alajalkojen värvääminen vaatii mielettömän määrän suunnittelua ja matkustamista Planin esittelyä muita ihmisiä varten.

2) Aivopesu kulutushysteriaan ja motivointiin. Amwayn ALH:t ovat itse suurin nettikaupan tuotteiden kuluttaja ja yritys järjestää viikoittain halpoja seminaareja ja kuukausittain kalliimpia, isompia samanlaisia tapahtumia, joissa kehoitetaan olemaan positiivisia, ostamaan itseään kehittäviä kirjoja ja kuuntelemaan CD-levyjä, jotka tekevät sinusta paremman markkinoijan ja ihmisen. Suostuessasi ALH:ksi et ole velvoitettu käymään näillä seminaareilla tai ostamaan mitään, mutta sinulle tullaan toitottamaan useaan kertaan "jos et osta, jos et käy, et myöskään tule tienaamaan". Äärimmäisen pelottavaa, sanon minä. Lisäksi tunnelma seminaareissa on kuulemma kaikkea positiivisesta ryhmähengestä suoraan hengellisiin kultteihin. Äärimmäisen pelottavaa, jälleen kerran, sanon minä.

3) Tarvitset ehdottomasti auton ja bensaa - paljon. Mielenterveytesi tuhoutuu jos yrität värvätä lisää ihmisiä ALH-alajalaksesi julkisia kulkuneuvoja käyttäen.

4) Sosiaalinen riski on olemassa. Kun toimit ALH:na, sinä olet yrityksen kasvot. Jos jollekin ystävistäsi tulee skeptinen olo tästä asiasta tai tunne että häntä yritetään vetää nenästä -> Hän yhdistää sen sinun kasvoihisi, vaikka potentiaalisen huijauksen tekisikin joku yritys Yhdysvalloista. Pahin tilanne on tietysti jos ystäväsi oikeasti pettyy tähän systeemiin tai tuhlaa turhaan rahojaan yrittäessään kiertää kaikki seminaarit ja värvätä tuloksetta alajalkoja. Hän pettyy 80% ensisijaisesti sinuun, eikä yritykseen. Sinä olet ne petoksen kasvot ja saatat menettää ystäväsi. Tämä on henkilökohtaisesti riski jota minä en tule ottamaan mistään rahasummasta. Ikinä.

5) ALH:n päätoiminen tehtävä (johon sinua tullaan eniten ohjaamaan ja kouluttamaan) on nimenomaan uusien alajalkojen etsiminen ja värvääminen, eikä nettikaupan tuotteiden markkinointi. Se tulee vasta toissijaisena asiana ja on moraalisesti hyvin epäilyttävää. ALH-ihmisillä ei ole kuin mutupohjaista tietoa tuotteesta, jota he käytännössä myyvät, koska heillä ei tarvitse siitä tietoa ollakaan. Oleellista on oppia kyky inspiroida ihmisiä mukaan tähän toimintaan ja kuluttamaan (oman ahneuden) pohjalta kaupan tavaroita.

6) Sinä et ole minkäänlaisessa virallisessa työsuhteessa Amwayn kanssa kun alat toimimaan Liikkeenharjoittajana. Sinä et oikeastaan tiedä yrityksestä esittelyn jälkeen mitään muuta kuin muutamia hyviä puolia. Amway (Quixtar jenkeissä) on kulisseissa kuitenkin republikaaneja kannattava ja tukeva yritys, jonka omistajapariskunta on vahvasti fundamentalistiuskonnollista porukkaa.

7) Tietoturva. Luovutat sotusi, tilinumerosi ja henkilökohtaiset tietosi monimutkaiset pykälät omaavaan paperiin allekirjoituksellasi. Nämä menevät yhdysvaltalaisen yrityksen haltuun, josta et edelleenkään tiedä mitään. Ei hyvä.

1 kommentti: