maanantai 1. elokuuta 2011

Tupakka.

Maailmassa on miljardi vannoutunutta tupakoitsijaa. Useimmat aikuiset yksilöt ovat asemassa jossa saavat itse päättää asioistaan, käytännössä siitä kuinka usein ja paljon tupruttelevat. Monet hakevatkin tupakasta yhteenkuuluvuuden tunnetta ja kykyä rauhoittua. Vaikka tupakointi onkin jokaisen oma asia, niin järkevässä yhteiskunnassa tulisi kuitenkin olla tehtynä moraali- ja lakipohjaisia pelisääntöjä siitä missä tupakkaa saa polttaa ja miten sen kanssa tulee käyttäytyä.

Esimerkiksi linja-autopysäkillä polttaminen ja muiden altistamista savulle, eli passiiviselle tupakoinnille, tulisi katsoa rationaalisessa yhteiskunnassa hyvin pahalla, mutta esimerkiksi kotonaan tai syrjäisemmässä lokaatiossa on hyväksyttävää polttaa, kunhan katsoo että savu jää ainoastaan omien seinien koristeeksi tai leijailee taivaan tuuliin. Olisi myös hyvä ymmärtää olla polttamatta jos on savuttomia vieraita kylässä, tupakansavu on nimittäin useiden savuttomien mielestä hyvin ärsyttävää. Usein tupakoiville ihmisille on myös rakennettu erillisiä koppeja tai alueita, joissa he voivat tutustua toisiinsa ja - poltella rauhassa menemään.

Tupakan tarjoamista alaikäisille lapsille pidetään moraalisessa yhteiskunnassa epäeettisenä ja vastenmielisenä ajatuksena. Tälläisen toiminnan motiivina on yleensä, enemmän tai vähemmän, naiivin ja ihailevan nuoren hyväksikäyttö.

Tupakoinnista ei ole käytännössä mitään konkreettista hyötyä, ellei ole pitkällisen käytön jälkeen jäänyt siinä olevaan nikotiiniin riippuvaiseksi, tällöin tupakka voi aiheuttaa jopa mielihyvän tunnetta. Tupakoimaton ihminen saattaa kuitenkin jäädä tietyissä sosiaalisissa ympäristöissä tupakoivien porukoiden ulkopuolelle. Tätä tapahtuu usein mm. työpaikoilla, joissa moni kokeekin polttajien ylimääräiset turpruttelutauot epäreiluina ja saattaa jopa aloittaa tupakoinnin tämän sosiaalisen paineen alla.

On esitetty, että jos tupakointi keksittäisiin nykyhetkellä, niin sen käytön aloittamista kummaksuttaisiin ja vierastettaisiin yleisesti.

Tupakkansa ostaminen kaupasta edesauttaa tupakkayhtiöiden riistotoimintaa. Nämä yhtiöt markkinoivat tuotteitaan köyhemmissä maissa usein suoraan lapsillekin. Heidän toimintansa on myös monella muulla osa-alueella arveluttavaa, valheellista, haitallista ja laskelmoivaa. Tupakalla voi parhaimmillaan tienata huikeasti rahaa, jos saa tarpeeksi monen riippuvaiseksi ko. tuotteesta. Vastuullisen käyttäjän tulisikin osata itse kasvattaa ja tehdä juuri omanlaisensa tupakat, eikä ostaa kaupasta valmista pakettia.

Tupakkaa on olemassa useaa eri merkkiä, kuten myöskin tapaa polttaa sitä. Onkin täysin ihmisestä kiinni mitä näistä haluaa valita, joskin on huomattu että sekä tapa aloittaa tupakointi, että käytetty tupakkamerkki opitaan hyvin usein vanhempien esimerkin kautta. Yleinen perusperiaate kaikenlaisessa tupakoinnissa on kuitenkin hyvin pitkälti sama.

Kaikista röyhkein tupakkaan liittyvä temppu on mennä pimpottamaan jonkun toisen ovikelloa ja puhaltamaan savut suoraan asukkaan naamalle.

Jos uskovaisuus olisi suoraan haitallista terveydellesi, voisit korvata sillä tupakan tässä entryssä. Harmi.

1 kommentti: